Absolut Vodka – friskt vågat, hälften återvunnet

8 februari, 2021

2016 sjösatte The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan. Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas som används i Absolut Vodkas flaskor av återvunnet glas.

”Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid”, säger Stephanie Durroux, VD på The Absolut Company.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, eftersom det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Anna Schreil är produktionsdirektör på Absolut i Åhus. Hon berättar att målet har kunnat nås snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group.

”Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år.”

Ett av The Absolut Companys hållbarhetsmål är att produktionen av Absolut Vodka ska vara helt fossilfri till 2025. Redan idag är destilleriet ett av världens mest energieffektiva och genom en rad insatser räknar bolaget med att nå målet om en klimatneutral produkt till 2030.

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!