Karsten Nielsen är Chief Technology Officer på AAK. Foto: AAK

AAK investerar i hållbar utveckling av oljor och fetter

1 augusti, 2022

AAK investerar i food tech-bolaget Green-On för att påskynda hållbarheten i framtidens livsmedelskedjor.

Göteborgsbaserade Green-Ons koncept bygger på den så kallade Power-to-X-teknologin, som har ambitionen att skapa råvaror – i det här fallet oljor och fetter för livsmedel och andra användningsområden – direkt från koldioxid, förnybar energi och vatten, vilket eliminerar behovet av odlingsbar mark. Power-to-X-teknologin anses därför ha potential att påskynda utvecklingen av hållbara ingredienslösningar för livsmedel och tekniska produkter.

”Vid sidan av palmolja finns det idag få växtbaserade oljor som kan användas för att skapa den funktionalitet hos fasta, högsmältande fetter som används i till exempel växtbaserat kött, bageri och konfektyrapplikationer”, säger Karsten Nielsen, Chief Technology Officer på AAK.

”Den här teknologin tillhandahåller exakt den del av fettet som behövs inom den framtida livsmedelsproduktionen och har dessutom en mycket lägre miljöpåverkan än någon annan känd teknologi, vilket är helt i linje med AAK:s strategi.”

Som en del av investeringen kommer AAK att tillhandahålla sin expertis inom oljor och fetter samt erbjuda resurser för att stödja och vidareutveckla Green-On och dess arbete. Samarbetet med Green-On möjliggjordes genom AAK:s partnerskap med Big Idea Ventures (BIV), som inleddes i mars 2021. Investeringen har ingen väsentlig inverkan på AAK:s resultat.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!