26 ton kaffebönor har räddats under ett år

23 maj, 2022

För ett år sedan inleddes hållbarhetssatsningen Räddat kaffe, ett samarbete mellan Circle K och Löfbergs i syfte att minimera onödigt svinn av kaffebönor. Under året har fyra omgångar Räddat kaffe släppts, vilket innebär att 26 ton kaffe som riskerat bli svinn i stället druckits upp.

En rostning som inte gick exakt som planerat är ett exempel på när fullgoda kaffebönor inte kan säljas som det var tänkt. För att rädda kaffe från att bli onödigt svinn skapade Löfbergs och Circle K Räddat kaffe, som under året som gått har resulterat i att 26 ton räddade kaffebönor kunnat säljas på Circle K-stationer runt om i landet. Det har bland annat säkerställt en besparing på 120 ton koldioxid.

Gemensamt för varje batch är att kaffe som hamnat utanför Löfbergs ordinarie flöden kombinerats till unika blandningar som inte går att återskapa, vilket har resulterat i fyra helt unika smakbilder under året.

”Superkul att det räddade kaffet blivit så uppskattat, och jag tycker själv att vi lyckats skapa riktigt spännande smaker med räddade kaffebönor. När bönor som riskerat bli svinn används som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde, en viktig drivkraft i en cirkulär ekonomi”, säger Martin Löfberg, Chief Purchasing Officer på Löfbergs.

Räddat kaffe i siffror:

  • Sammanlagt har 26 ton kaffebönor räddats från svinn
  • Satsningen säkerställer en besparing på ca 120 ton CO2
  • Användningen av bekämpningsmedel minskar med 200 kg
  • En yta motsvarande 48 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!