Charlotte Holm-Brodersen, Michael Hallström, Raoul Husgafvel och Johan Hansen.

100 000 elever i klimatvecka med framtidens skolmat

15 oktober, 2020

100 000 elever i hela landet kommer att serveras klimatsmart mat under konceptet Fast Fusion Climate Week nästa vecka. Initiativtagare är Orkla Foods Sverige tillsammans med kostchefer i Eslövs och Helsingborgs kommun.

Hållbarhet, hälsa och inte minst hälsoaspekten har varit lika viktiga ingredienser i konceptet.

”Som en stor aktör kan och vill vi verkligen vara med och påverka. Målet med klimatveckan är framförallt att skapa en förståelse för att vi måste förändra våra matvanor här och nu, men också att få barn, pedagoger och personal i köken att upptäcka hur gott och enkelt det faktiskt kan vara med hälsosam och klimatsmart mat”, säger Sara Westerlin, projektledare för FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

”Det räcker så klart inte med en klimatvecka för att göra verklig skillnad, men genom att skapa förutsättningar för ett mer hållbart grundtänk, kan vi tillsammans ta nya steg mot ett bättre klimat och samtidigt lägga grunden till en bättre förståelse.”

Fast Fusion Climate Week är en miljövänlig vecka i skolköken, där fokus läggs på god mat med smaker från hela världen, som dessutom är bra för klimatet och hälsan. Målet är att, såväl elever som personal och köksansvariga ska upptäcka både hur god klimatsmart mat är och få ett hållbart grundtänkande. Klimatveckan genomförs i 23 kommuner med cirka 165 skolor och 100 000 elever under vecka 43.

”Lyckligtvis är mat som är bra för planetens hälsa också bra för vår hälsa, och givetvis måste också smakerna hänga med för att vi ska få med oss barnen i att ställa om. Vi har tillsammans med Orkla kallat samman våra kollegor från norr till söder i klimatveckan, eftersom vi vill göra det så enkelt som möjligt för skolköken att hoppa på hållbarhetståget”, säger Michael Hallström, måltidsutvecklare i Eslövs kommun och en av eldsjälarna i projektet.

Mer information finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!