Svensk och lokal mat i siktet vid VM-tävlingar i Jämtland

11 februari, 2019

LRF Jämtland har arbetat fram ett avtal, som innebär att minst 80 procent av maten som serveras på Alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund ska vara producerad och förädlad i Sverige. 

Enligt en överenskommelse mellan de två VM-bolagen, LRF samt regionala och kommunala företrädare, ska den lokala och regionala maten prioriteras och synliggöras för att miljöbelastningen ska bli så liten som möjligt.

Det handlar om alltifrån svamp, rotfrukter och ost, till kött från bland annat ren, älg och nöt och på menyerna kommer det att framgå var maten kommer ifrån.

”Både skidskyttet och Alpina-VM har ett tydligt hållbarhetsfokus vilket gör att vår överenskommelse stämmer väl in med den totala hållbarhetsprofilen. Avtalet bygger på förtroende, det vill säga att samtliga parter strävar efter att nå samma mål”, säger Lars Ahlin Grinde, regionordförande för LRF Jämtland.

LRF ingick 2018 i ett partnerskap med de båda arrangemangen samt andra aktörer. LRF har bjudit in till en nätverksträff om maten och klimatet, fungerat som bollplank för chefskockarna, producenter och grossister samt tagit fram marknadsföringsmaterial för att exponera den svenska matens mervärden.

”Ett bra mathantverk växer fram tack vare en bra basproduktion. I Jämtland har vi många skickliga producenter. Mjölk och kött är de dominerande näringarna. Det känns verkligen bra att VM-arrangörerna, med hjälp av vår svenska mat, har tagit ett stort ansvar för den plats de arrangerar tävlingarna på. Vi hoppas att liknande arrangemang i framtiden satsar på hållbarhet och tar efter. Då blir det VM i Sverige – för Sverige”, säger Lars Ahlin Grinde.

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade