Stellagalan belönade kvinnor inom gastronomin

5 februari, 2019

Den 4 februari belönades de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi på Stellagalan, som hölls på Fotografiska i Stockholm. På scenen fick vinnarna i totalt nio kategorier ta emot diplom, jubel och gratulationer från över 450 gäster från den gastronomiska branschen. Konferencier var Sissela Kyle, själv ledamot i Gastronomiska Akademien.

Årets vinnare hade god spridning över landet med två vinnare i Skåne, två i Göteborg samt en i Växjö.

”Nu känns redan det som länge sedan, men det var faktiskt bara i början av 2017 som vi kvinnor från mat- och mediabranschen gick samman och grundade Stellagalan. Med hjälp av modiga och framsynta sponsorer har vi i år kunnat fortsätta att bygga ett evenemang som lyfter fram kvinnor i den gastronomiska branschen”, säger Anette Rosvall, ordförande för Stellagalan som idag drivs av en grupp om tio kvinnor.

Detta år var även män som stöttar arbetet för jämställdhet i branschen välkomna att delta på galan.

”När vi jobbar tillsammans kan vi skapa en bättre och smartare bransch. Det visade bland annat de konstruktiva diskussionerna på vårt jämställdhetsforum som inledde galan”, menar Anette Rosvall.

Före Stellagalans prisutdelning hölls ett forum som inleddes av jämlikhetsexperten Ida Östensson från Make Equal och modererades av Elinor Falkman. Debattörer var journalisten Anna Norström, Andreas Stenberg, VD för Årets Kock, Maud Olofsson, Visita, krögaren Fredrik Eriksson och kockarna Stefan Ekengren och Marie Skogström.